Hoe werkt de Vrijwilligersvacaturebank?

U kunt als (aanstaande) vrijwilliger op meerdere manieren zoeken binnen de Vrijwilligersvacaturebank.
Ziet u een vacature die u interesseert, dan kunt u doorklikken naar de contactgegevens van de vacature en zelf contact leggen met de organisatie. Wilt u een goede match met een passende vacature, meldt u zich dan aan als vrijwilliger op de startpagina bij ‘aanmelden’. U kunt dan veel meer gegevens achterlaten dan in het snel-zoek menu, waardoor de match tussen uw wensen en de beschikbare vacatures beter en preciezer is.

LET OP ! Na inschrijving in de vacaturebank wordt u niet rechtstreeks door een organisatie benaderd. U dient zelf contact te zoeken met een contactpersoon van een vacature. Als u inlogt kunt u een uitgebreid formulier invullen met uw wensen en mogelijkheden. U kunt ook aangeven wat uw status is (beschikbaar, op zoek, tijdelijk niet beschikbaar enz.) Dit kunt u altijd weer veranderen. 

Mocht u er niet uitkomen, dan kunt u contact opnemen met de front-office van de Vrijwilligersvacaturebank:

Vrijwilligerswerk 

Vrijwilligerswerk is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Een vrijwilliger doet zinvol en nuttig werk en investeert in zichzelf én in de maatschappij. Als je vrijwilligerswerk gaat doen, is het belangrijk te weten dat:
  • vrijwilligerswerk geen vervanging mag zijn van betaald werk;
  • vrijwilligerswerk niet verricht mag worden in een bedrijf;
  • vrijwilligerswerk aanvullend moet zijn: als de vrijwilliger ermee stopt, mag dat geen wezenlijke problemen opleveren.

Vrijwilligerswerk is vrijwillig, maar niet vrijblijvend!

Als u belooft u een aantal uren per week in te zetten voor een bepaalde activiteit, wordt er op u gerekend en gaat u dus een morele verplichting aan.  

Rechten en plichten

Natuurlijk heeft u ook rechten als vrijwilliger. Wat de rechten en plichten van een vrijwilliger precies zijn, legt de organisatie waar u zich bij aansluit vaak met u vast in een vrijwilligersovereenkomst.

Afspraken
Als u met een organisatie in gesprek gaat over vrijwilligerswerk, let er dan in ieder geval op dat u afspraken maakt over:

  • de werktijden, begeleiding en scholing;
  • de inhoud van het werk;
  • het aantal uren per week dat u zich inzet;
  • welke verantwoordelijkheden u heeft;
  • of het vrijwilligerswerk verzekerd is;
  • welke onkosten worden vergoed.

Vrijwilligerswerk en uitkering
Als u een uitkering heeft en u wilt vrijwilligerswerk gaan doen, dan gelden er speciale regels. Neem dus altijd contact eerst contact op met uw casemanager.

Onkosten 
Soms moet u voor vrijwilligerswerk bepaalde onkosten maken, soms krijgt u een vaste onkostenvergoeding. Meer informatie vindt u op www.vrijwilligerswerk.nl 

Verzekeringen
Als u vrijwilligerswerk doet, kunt u ook materiële schade of letsel oplopen/veroorzaken. De gemeente heeft een verzekering afgesloten voor alle vrijwilligers in de gemeente.
Meer informatie vindt u op deze website onder het kopje vrijwilligers.